Rutte kop van jut op klimaatmars

klimaat protest
Foto Pxhere; CC0 Publiek domein

Hoopvol was het de klimaatmars afgelopen zaterdag in Amsterdam. Het is een wedergeboorte van de acties uit de late jaren zeventig en begin jaren tachtig tegen kernenergie, ultracentrifuge, neutronenbom en kruisrakketen. Hoopvol was ook de massale deelname van jongeren. Ja de mensen gaan de straat weer op uit ongeloof in de huidige politiek. Jong en oud, veel zelfgemaakte protestborden, veel leuzen.

Vooral de Shell en natuurlijk de volkomen ongeloofwaardige Rutte kregen er van langs. Ik begrijp dat de mars meer dan 40.000 mensen op de been bracht. Een prachtig resultaat voor de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute. Veel andere groepen en organisaties en enkele politieke partijen ondersteunden de actie. Op de lijst met ondersteunenden van Over Ons zag ik GroenLinks, de Partij van de Dieren, de SP en Volt. De PvdA stond daar niet op de lijst maar liep wel actief mee. Van D66 was onze nationale klimaatdrammer Jetten bereid, om zijn gezicht voor de camera te tonen in samenspraak met jongeren. Mooi toch.

De klimaatmars was een van de vele demonstaties internationaal om machthebbers, zoals politici en bedrijven, op te roepen om de klimaattop in Glasgow tot een succes te makken. Eerder in Parijs werd nauwelijks wat bereikt. Zelfs de afspraken in Parijs gemaakt zijn vrijwel nergens geheel gehaald.

Ja de gedrevenheid van de mensen in Amsterdam verzameld op 6 november 2021 staat diametraal tegen over het Engelse gebrabbel van Marc Rutte met zijn woorden “Action, action, action, implementation, implementation, implementation”. Hij bleek al vergeetachtig te zijn bij de gang van zaken met de verkenners voor de coalitie en Pieter Omzigt, nu lijkt daar een soort echolalie bij te komen. Inhoudsloze woorden zijn het. Niemand weet wat er achter de schermen allemaal gebeurt met zaken, die de klimaatcrisis raken. Ik hoorde dat Kaag van wie haar wegen van die van Rutte scheidden, nu als een poedeltje op zijn schoot, zit. Leugens zijn snel gemaakt in de politiek. Vergeten en ontkennen zijn aan de orde van de dag. Laten we hopen dat de mensen zich dat bij de gemeenteraadsverkiezingen over enkele maanden dit nog herinneren, want de opwarming en vervuiling raken de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ja stem eens voor hun toekomst volgende keer.    

Gepubliceerd door Job de Jonge

Hij is geboren op 8 juli 1949 in het Rotterdam in opbouw 9 jaar na het bombardement. Zijn overgrootouders waren geworteld in Schouwen-Duiveland, IJsselmonde en de Hoeksche Waard. Hun kinderen en kleinkinderen trokken naar de grote stad Rotterdam of werden er geboren, zoals beide ouders van Job.Op Zuid bezocht hij na de lagere school het Johannes Calvijn Lyceum. In Rotterdam ontmoette hij zijn huidige vrouw Ida de Waard. Met haar heeft hij twee kinderen, drie kleinkinderen en één op komst.Sinds 1968, het jaar van democratisering, studeerde hij medicijnen aan de VU. Na zijn artsexamen in 1975 specialiseerde hij zich als psychiater en psychotherapeut met een groot accent op de kinderpsychiatrie. 35 jaar werkte hij als zodanig. Daarnaast was hij actief als bestuurslid in zijn beroepsverenigingen. Nu met pensioen heeft hij veel meer tijd voor andere zaken, die hem al eerder bezighielden, zoals contacten leggen, innerlijke verdieping via yoga, werken in de tuin, werken met bijen, het zoeken naar voorouders en het op kleine schaal deelnemen aan maatschappelijke zaken zoals biodiversiteit en milieu. Hij houdt van geschiedenis, filosofie, kunst en muziek. De laatste jaren schrijft hij gedichten.

Geef een reactieReactie annuleren