En jouw voetafdruk?

Voetafdruk Foto via IStock

Onlangs kocht ik in het kader van mijn interesse in biodiversiteit de Bosatlas van de Duurzaamheid. “Waarom kopen, je had hem ook kunnen lenen”, zei mijn vriend Philemon .“Ja natuurlijk belast ik het milieu als ik een boek koop”, moest ik toegeven. “Maar een atlas blijft doorgaans lang in bezit en wordt niet meteen weggegooid als je overlijdt” Philemon knipoogde. Mooie atlas, die je veel laat zien op een beeldende manier. Zelfs de Romeinen brachten voor hun zilverproductie sterk verhoogde concentraties giftig lood in de lucht. Nederland brengt het er niet zo goed vanaf. De uitstoot van CO2 was in  2016, 27.1 CO2-equivalenten per inwoner/dag tegen over 17.8 in het Verenigd Koninkrijk, 12.6 in Frankrijk en 12.3 in Zweden. De in mijn gedachten sterke vervuilers China en India bleken toch gezonder met respectievelijk 20.5 en 4.7! “Ja kijk eerst naar jezelf”, schertste Philemon. De Bosatlas bracht me op twee pagina’s bij de voetafdruk : de voedselafdruk en de klimaatafdruk. Zo te zien doe ik sommige dingen nog niet helemaal goed. Ik heb mijn kledingaankopen teruggebracht, maar nog niet zo drastisch als Philemon. Die koopt alleen nog tweedehandskleding, maar hij loopt er saai en voor schobberdebonk bij. Wel heb ik de wijnen uit Chili, Argentinië, Australië en Nieuw Zeeland eruit gegooid. Ik beperk me tot Europese wijn en als het even kan met het BIO-teken. Dit scheelt qua uitstoot een slok op een borrel. Sinds 2018 ben ik niet meer in het vliegtuig gestapt, maar wil wel nog eens een paar verre plekken bezoeken. Philemon heeft daar geen goed woord voor over. Het gaat me ook te ver om mijn eigen shampoo te maken. Wel heb ik een groot aantal zonnepanelen. Phil gaat verder hij gebruikt kaarsen en neemt een koude douche en is geheel veganistisch. Wel heeft hij nog wat tamme ganzen bij zijn huis. Hij schijnt ze te bewaren voor belangrijke Griekse gasten, die volgens mij nooit komen. Zelf heb ik als omnivoor moeite met het vermijden van vlees. Om goed mee te doen heb ik nu wekelijks een vleesloze dag. Ook bracht ik de hoeveelheid vlees en vis per dag terug. Geen grote Duitse lappen meer. Het vlees wordt verantwoord gekocht bij goede slagers en visboeren, die oog hebben voor waar het rund en de zalm vandaan komen.

De ecologische voetafdruk is in 1995 door Mathis Wackernagel naar voren gebracht en later door anderen verder ontwikkeld. Het is een instrument, dat de ruimte meet die wij per persoon op aarde innemen. De Kleine Aarde introduceerde de ecologische voetafdruk in Nederland. De ecologische voetafdruk geeft inzicht in het aantal hectares dat jaarlijks nodig is voor je consumptie. De grootte van je voetafdruk hangt dus af van je leefgewoonten. Je leeft al gauw op te grote voet.

Om mezelf af en toe te checken ga ik af te toe te biecht bij De Voetafdruk van De Natuur en Milieufederaties in Nederland. Ik heb deze website gekozen, omdat de test er vrij uitgebreid uitziet. Ik kan het aanbevelen, telkens kom je weer op een idee om iets te verbeteren. Telkens kijk je in de spiegel. Ja biodiversiteit bevorderen begint bij jezelf

Gepubliceerd door Job de Jonge

Hij is geboren op 8 juli 1949 in het Rotterdam in opbouw 9 jaar na het bombardement. Zijn overgrootouders waren geworteld in Schouwen-Duiveland, IJsselmonde en de Hoeksche Waard. Hun kinderen en kleinkinderen trokken naar de grote stad Rotterdam of werden er geboren, zoals beide ouders van Job.Op Zuid bezocht hij na de lagere school het Johannes Calvijn Lyceum. In Rotterdam ontmoette hij zijn huidige vrouw Ida de Waard. Met haar heeft hij twee kinderen, drie kleinkinderen en één op komst.Sinds 1968, het jaar van democratisering, studeerde hij medicijnen aan de VU. Na zijn artsexamen in 1975 specialiseerde hij zich als psychiater en psychotherapeut met een groot accent op de kinderpsychiatrie. 35 jaar werkte hij als zodanig. Daarnaast was hij actief als bestuurslid in zijn beroepsverenigingen. Nu met pensioen heeft hij veel meer tijd voor andere zaken, die hem al eerder bezighielden, zoals contacten leggen, innerlijke verdieping via yoga, werken in de tuin, werken met bijen, het zoeken naar voorouders en het op kleine schaal deelnemen aan maatschappelijke zaken zoals biodiversiteit en milieu. Hij houdt van geschiedenis, filosofie, kunst en muziek. De laatste jaren schrijft hij gedichten.

Geef een reactieReactie annuleren