Op 19 november j.l. bezochten Willem Wobben en ik, beiden bestuursleden van de Imkersvereniging Ruinen e.o., onze vertrekkende voorzitter Elmar Mook in zijn werkplaats in Ruinen. We kwamen hem namens de vereniging bedanken voor zijn activiteiten de afgelopen jaren. Daarnaast wilden wij hem als een bijzondere imker binnen onze vereniging wat verder in beeld brengen. Het werd een geanimeerd bezoek, waarbij hij een korte rondleiding gaf. Een mooie werkplaats met magazijn en een rustige ruimte om producten te tonen en te verkopen, maar ook om met enkele personen te zitten of te vergaderen. Je ziet smaakvol uitziende potten honing met mooie etiketten in de verkoopruimte. Voorraden potten staan ingepakt op stellingen in de opslag. Ook de klassieke houten bijenkasten staan verzorgd in een speciale ruimte. Elmar liet ook zijn indrukwekkende honingslinger en zijn vulapparaat zien. Alles ziet er verzorgd uit en ademt een gepassioneerdheid.
Elmar is biologisch imker in hart en nieren. Hij bezocht tussen 2000 en 2004 de Warmonderhof in Dronten, een opleidingscollectief voor biologisch-dynamische landbouw. Er worden lessen gegeven in akkerbouw, veehouderij, tuinbouw en fruitteelt. Elmar zat op de opleiding om fruitteler te worden. Hij leerde fruitbomen waaronder hoogstammen te snoeien. Dat doet hij naast zijn imkeren nog altijd als een liefhebberij op een zo verantwoord mogelijke manier. Toch was hij ook gefascineerd geraakt door bijen. Hij had aanvankelijk één volk. In de loop der jaren heeft hij veel geleerd en vaak ook doordat zaken fout gaan. “Dat leren gaat langzaam, meeste zaken bij het imkeren kun je eenmaal per jaar doen”. Geleidelijk aan kwamen er meer volken. Toen een beoogde aankoop van een fruitbomen kwekerij in de regio niet doorging, besloot Elmar om zich verder op het imkeren te oriënteren. Hij stak zijn licht op in Duitsland.
Uiteindelijk waagde hij de sprong naar de biologische imkerij op groter schaal. Elmar vertelt ons hoe ingewikkeld het in Nederland is om een EKO keurmerk op je potten te kunnen krijgen. Je mag uitsluitend met natuurlijk materiaal werken dus kasten van hout. Koninginnen mogen niet geknipt worden. De was moet van biologische kwaliteit zijn. Verder worden hoge eisen gesteld aan het gebied om de kast, en daarbij vooral of de dracht van goede kwaliteit is dus niet bespoten. Zo imkert Elmar, zoals hij op zijn website vertelt, in natuurgebieden, die oases zijn in de Nederlandse woestijn van groene akkers, waar nauwelijks diersoorten overleven en waar geen bloemen zijn. Van zijn site: “Wij reizen als een woestijnherder met de bijen van oase naar oase, waar ze de zeldzame kostbaarheden verzamelen die in de honing te proeven zijn.” Mooi, ik krijg associaties van het land van melk en honing. Het is geen massaal imkeren wat Elmar doet. Keuzes worden weloverwogen gemaakt. Elmar hoopt ook na zijn vertrek als voorzitter actief te blijven in de vereniging. Zijn bijdrage zou primair de koninginneteelt kunnen zijn. Je kunt er mooie bijen mee krijgen. Veel imkers lijken nog wat aarzelend om zich er goed in te verdiepen en het vervolgens in de praktijk te brengen.
Dit stuk is eerder gepubliceerd in de informatiegids 2021 van de Imkersvereniging Ruinen e.o. De komende maanden hoop ik meer mensen uit mijn gemeente De Wolden te presenteren, die zich op hun manier inzetten voor milieu of biodiversiteit.