Wijnhoeve Runa

Besprak ik enige tijd geleden de Duitse wijnen vanwege hun kwaliteit en omdat ze in verband met onze footprint van dichtbij komen, vandaag ga ik nog dichterbij voor mijn wijn. Want ja, er is een wijngaard in mijn dorp, waar je Nederlandse wijn kunt kopen. Ik heb het over Wijnhoeve Runa te Ruinen. De eigenaren Cor en Marjan zijn na een eerdere experimentele fase nu zo’n 17 jaar bezig met wijnbouw. Ze hebben op hun terrein van 2,5 ha. naast een wijngaard ook een voedselbos, fruitbomen en stukken grond met akkerrandbloemen aangelegd. Daarnaast is er een proeflokaal en een B&B. De wijngaard zelf met een ondergrond van zand en leem bestaat uit drie percelen van in totaal 1 ha met wijnstokken. Hoewel ze meer kunnen produceren ligt hun productie op 1000 kg. per ras. In verband met de het klimaat en de grondsoort zijn er vier druivenrassen aangeplant.

De ranken van Runa

Marjan van Doeveren besteedt veel werk aan haar druiven. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de ondergroei wordt nauwelijks verwijderd. Onder de stokken wordt o.a. hondsdraf gesignaleerd. Eventueel maaien gebeurt met lichte machines, het maaisel wordt bij de druiven gedeponeerd en de grond wordt luchtig gehouden. Er is geen sprinklerinstallatie tegen nachtvorst. Het hele proces is daarbij eigenlijk biologisch, maar dat predicaat krijg je niet zomaar in een gebied, waar veel mest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Nu de druivenrassen:

De Solaris is witte druif, een hybride ontwikkeld voor de koelere wijngebieden zoals in Nederland. Deze vroegrijpe soort heeft verwantschap met Riesling en met Pinot Grigio.

Souvignier Gris is een roze druif, een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de Bronner. Deze druif is goed bestand tegen schimmels en is vrij laat rijp. Lijkt op een bloemige Pinot Blanc of bij verdere rijping op de kruidige Pinot Gris.

Muscaris is een witte druif, een kruising tussen de Solaris en de Muscat Geisenheim. Deze druif rijpt vrij laat. Het aroma is krachtig, met tonen van muskaat en gebrande noten.

Cabernet Cantor is een blauwrode druif, een kruising tussen de Chancellor en de Merzling. Het gaat om een schimmeltolerant ras dat een mannelijk Cabernet karakter heeft met daarbij lichtere Merlot-tinten. De wijnen ervan hebben een hoog tanninegehalte.

De wijnen die verkocht worden zijn de Solaris, een heerlijke fruitige witte wijn. De Souvignier Gris, een krachtige en fruitige witte wijn, de Cabernet Cantor Rose, een mooie zomerwijn en de Cabernet Cantor, een volle krachtige rode wijn, met tanninetinten. Tenslotte heeft men een belletjeswijn de Souvignier Gris Sprankel.

Ik heb ze geproefd en gedronken, waarbij het mooie Nederlandse wijnen zijn tegen een redelijke prijs tussen de 8 en de 12 Euro. De sprankel kost 25 euro. Voor mij springt de Rosé er het meest uit, werkelijk heel bijzonder.

Typisch Drents is dat je deze wijn niet terug ziet bij de lokale horeca en in de lokale streekproductenwinkel van het dorp Ruinen, dat is een gemiste kans wat mij betreft. Een belangrijk feit is dat de Nederlandse wijn niet bekend is bij veel wijngenieters.

Wijngaard Rune en het mooie terrein eromheen is een biodiversiteitseiland tussen de ongewenste monocultuur. Meer van deze eilanden zijn noodzakelijk voor vogels, dieren en insecten, als brug naar de grotere natuurgebieden.

Gepubliceerd door Job de Jonge

Hij is geboren op 8 juli 1949 in het Rotterdam in opbouw 9 jaar na het bombardement. Zijn overgrootouders waren geworteld in Schouwen-Duiveland, IJsselmonde en de Hoeksche Waard. Hun kinderen en kleinkinderen trokken naar de grote stad Rotterdam of werden er geboren, zoals beide ouders van Job.Op Zuid bezocht hij na de lagere school het Johannes Calvijn Lyceum. In Rotterdam ontmoette hij zijn huidige vrouw Ida de Waard. Met haar heeft hij twee kinderen, drie kleinkinderen en één op komst.Sinds 1968, het jaar van democratisering, studeerde hij medicijnen aan de VU. Na zijn artsexamen in 1975 specialiseerde hij zich als psychiater en psychotherapeut met een groot accent op de kinderpsychiatrie. 35 jaar werkte hij als zodanig. Daarnaast was hij actief als bestuurslid in zijn beroepsverenigingen. Nu met pensioen heeft hij veel meer tijd voor andere zaken, die hem al eerder bezighielden, zoals contacten leggen, innerlijke verdieping via yoga, werken in de tuin, werken met bijen, het zoeken naar voorouders en het op kleine schaal deelnemen aan maatschappelijke zaken zoals biodiversiteit en milieu. Hij houdt van geschiedenis, filosofie, kunst en muziek. De laatste jaren schrijft hij gedichten.

Geef een reactie Reactie annuleren