Varroabehandeling

Een mooie brochure over varroabehandeling is uitgegeven door bijen@wur. Ondanks het feit dat ze uit 2010 stamt is nog altijd actueel en gratis te downloaden of te bekijken op

 Zelf pas ik het voorgestelde driegangen menu ook toe.

In de drukke periode van eind maart tot en met juli vervang ik in de grote volken zeker als twee broedkamers hebben een broedkamerraam door een honingkamerraam met kunstraat erop. Vrijwel altijd wordt er aan de onderkant darrenraat gebouwd. Regelmatig kan ik bij kastcontroles het darrenbroed dat onder aan het raat hangt wegsnijden en ver van de kasten aan de mezen of kippen schenken. Ik zorg ervoor dat de darrencellen niet uitlopen, door iedere twee weken te controleren.

In de zwermperiode van mei tot juli worden van de grote volken vegers, afleggers of zuigers in zesramers gemaakt, wat een mooie gelegenheid is om deze te besproeien met een 3% oxaalzuuroplossing uit de plantenspuit. De oplossing wordt gemaakt door 30 gram  oxaalzuurdihydraat op te lossen in 1 liter warm water. Zorg altijd voor handschoenen, een veiligheidsbril en een masker van het type FFP3 SL. Zorg dat de wind in de rug is tijdens het sproeien.

In de periode van half juli tot eind augustus, na de zomerhoning oogst, gebruik ik voor de grote kasten doorgaans Thymovar of een vergelijkbaar middel. De temperatuur mag niet boven de dertig graden zijn. Bij twee broedkamers gebruikt ik twee plaatjes boven op de toplatten, die ik na twee weken laat liggen als er nog twee plaatjes bij geplaatst worden. Na 4 tot 5 weken worden de restanten verwijderd. Via de varroabodems worden de mijten geteld.

In december of begin januari wordt de laatste behandeling verricht, het druppelen van de straatjes met bijen met een oxaalzuur-suiker-oplossing. Een volk krijgt ongeveer 30 cc uit een injectiespuit. Wat minder als er maar een paar straatjes zijn. Een temperatuur van ongeveer 3 – 4 graden C. is ideaal. De oplossing wordt gemaakt door 600 gram suiker met 600 ml lauw water te mengen en daarna 35 gram oxaalzuurdihydraat op te lossen. Handschoenen en spatbril zijn noodzakelijk.